Ga naar de inhoud
Home » De meest voorkomende inbraakmethoden

De meest voorkomende inbraakmethoden

  • door

Een inbreker gaat op allerlei verschillende manieren te werk. Dat kan verschillen per type woning of de gelegenheid die zich voordoet. Zorg dat u op de hoogte bent van deze veel voorkomende inbraakmethoden en voorkom dat u zelf slachtoffer wordt. De meest voorkomende inbraakmethoden zijn:

  1. Cilinder uittrekken of afbreken
  2. Door een klein bovenraampje klimmen
  3. De babbeltruc
  4. Flipperen met een pasje
  5. Hengelen naar de deurklink
  6. Insluipen door een open deur of raam
  7. Gaatjes boren in het kozijn
  8. Openbreken van ramen of deuren

Lees verder om te leren wat deze methodes precies inhouden en hoe u voorkomt dat u slachtoffer wordt.

1. Cilinder uittrekken of afbreken

De cilinder is het deel van het slot waar u uw sleutel in doet. Deze steekt een klein beetje uit het slot. Met speciaal gereedschap kan de cilinder uit het slot worden getrokken. Ook kan de cilinder worden afgebroken, dit wordt ook wel de Bulgaarse methode genoemd.

Voorkomen: investeer in goed hang- en sluitwerk. Er zijn sloten met een verzonken cilinder en een kerntrekbeveiliging.

2. Insluipen door een open deur of raam

Bij insluipen gaat het om een inbreker die u woning binnenkomt door een open deur of raam. De meest makkelijke manier en vooral geliefd bij gelegenheidsinbrekers. Deze inbraakmethode komt vaak voor in de zomer, als we de boel vaak open hebben staan.

Voorkomen: door ramen en deuren te sluiten wanneer u niet thuis bent. Doe dit ook als u op een andere plek in huis bent. Doe de achterdeur bijvoorbeeld dicht als u boven de was doet.

3. Door een klein bovenraampje klimmen

Als u naar het kleine raampje van uw wc of boven de deur kijkt, kunt u zich misschien niet voorstellen dat daar iemand doorheen past. Toch heeft een inbreker aan 15 cm ruimte genoeg om zich doorheen te wurmen. Een vuilnisbak uit de achtertuin is handig om erbij te komen. Eenmaal binnen kan de inbreker uw deur openen om zo weer snel weg te kunnen.

Voorkomen: doe deze raampjes ‘s nachts dicht en wanneer u overdag het huis verlaat.

4. De babbeltruc

Een inbraakmethode die helaas steeds vaker gebruikt wordt is de zogenaamde babbeltruc. Hierbij probeert de inbreker met een smoes uw woning binnen te komen. Bijvoorbeeld om de meterstanden op te nemen, of omdat hij nodig naar het toilet moet. Soms doet een inbreker dit samen met een collega. Terwijl de ene persoon u aan de praat houdt, steelt de ander kostbaarheden in uw huis.

Voorkomen: laat geen mensen binnen die u niet verwacht. Mensen van een bedrijf zullen altijd van tevoren een afspraak maken. Bij twijfel kunt u het beste met het betreffende bedrijf bellen. Doe ook de deur dicht als u bijvoorbeeld even wat geld pakt voor een collecte.

5. Flipperen met een pasje

Een slot bestaat uit een dagschoot en een nachtschoot. De dagschoot is het deel dat in het slot valt als u de deur dicht doet. Als u de deur echt op slot draait komt de nachtschoot daarbij. Als de deur niet op slot is gedraaid, kunnen inbrekers met een hard stuk plastic (zoals een pasje) de dagschoot openwippen. Dit wordt flipperen genoemd.

Voorkomen: de deur op het nachtslot draaien is de beste manier om flipperen te voorkomen. U kunt ook nog een anti-inbraakstrip op de deur plaatsen.

Als de deur niet op slot is gedraaid, kan deze ook geopend worden door te hengelen. Met een stuk ijzerdraad probeert de inbreker de deurklink te pakken te krijgen. Deze duwt hij vervolgens naar beneden en de deur is open.

Voorkomen: de deur op het nachtslot draaien is een goede manier om hengelen te voorkomen. Plaats eventueel een brievenbus aan de buitenzijde van uw woning, zodat er niet meer door naar de deurklink gehengeld kan worden.

7. Gaatjes boren in het kozijn

Deze methode lijkt op hengelen, maar dan via een gaatje dat de inbreker in het kozijn boort. Door dit vlak naast de deurklink of hendel van het raam te doen, probeert hij deze met een ijzerdraadje te openen.

Voorkomen: voorzie ramen en deuren van sloten die u op slot kunt draaien. Draai deze op slot als u ze sluit en laat de sleutel niet in het slot zitten.

8. Openbreken van ramen of deuren

Iets minder favoriet onder inbrekers omdat het nogal wat lawaai maakt: het openbreken van een raam of deur. Dit gebeurt met een koevoet, breekijzer of schroevendraaier. Maar een inbreker kan de deur ook intrappen of een ruit inslaan.

Voorkomen: plaats waar het kan op ramen deuren sloten, dievenklauwen en anti-inbraakstrips.

Inbraak voorkomen?

Naast de hiervoor genoemde tips is ook een alarmsysteem een goede manier om een inbraak te voorkomen. De aanwezigheid ervan kan voor een inbreker al genoeg zijn om uw huis over te slaan. En als er toch ingebroken wordt jaagt de sirene veel inbrekers alsnog op de vlucht. Een camerasysteem of videodeurbel heeft ook een afschrikkende werking.

Bron: https://www.unive.nl/veilig-wonen/alarm-in-huis/meest-voorkomende-inbraakmethoden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *